luni, 20 iunie 2016

Aspecte ale instalatii gpl pentru masini

Instalatiile GPL auto sunt tot mai des intalnite in cazul soferilor romani in contextul in care pretul carburantului se afla intr-o continua crestere, astfel ca fiecare dintre acestia cauta solutii pentru a face economii. Masinile diesel consuma mai putin decat cele pe benzina, insa fiabilitatea motoarelor uneori poate lasa de dorit, iar acestea aduc prejudicii mediului inconjurator prin cantitatea de carbon emisa.

Fiabilitatea motorului

In schimb, o instalatie GPL este prietenoasa cu mediul si chiar ajuta la cresterea duratei de viata a motorului, care va functiona in conditii mult mai bune. Benzina sau motorina are in componenta substante care nu permit arderile complete ale carburantului, aspect care dauneaza motorului, in timp ce GPL-ul este un combustibil curat. De asemenea, uleiul motorului va putea fi folosit pentru o perioada mai lunga de timp datorita faptului ca se pastreaza mai curat, nefiind afectat de carburant.

Economii mari

Pretul mediu al unei instalatii GPL auto este de 500-600 de euro, iar in functie de distanta parcursa anual, investitia se amortizeaza in aproximativ un an sau chiar mai devreme, fiind vorba de primii 11.000 de km. Pretul GPL-ului este la jumatate fata de cel al motorinei sau benzinei, astfel ca lunar se vor face economii de pana la 40%.

Performante

Soferii nu vor sesiza diferente cu privire la performantele motorului pe benzina sau cel pe GPL, in ciuda faptului ca puterea acestuia va scadea cu pana la 5% in functie de tipul si modelul aututorismului pe care se face instalarea. In aceste conditii, cu siguranta ca un asemenea sistem merita sa fie luat in calcul de catre soferii care isi doresc sa faca economii.

Posibile dezavantaje


Instalatiile GPL se monteaza in cadrul portbagajului, ocupand o suprafata importanta a acestuia, insa in cazul masinilor break, acest aspect nu va reprezenta o problema. De asemenea, o alta solutie este ca instalarea sa se faca in locul rotii de rezerva pentru a putea salva spatiul portbagajului, fiind insa esential ca procedura sa se efectueze doar in service-urile autorizate.